1.11.08

II

Πώς ή (και) πόσο σχετίζεται αυτή η ονομασία (Ακαδημία Πλάτωνος) με την περιοχή που τη φέρει; Η αναφορά αυτού του τίτλου, όπως σε έναν τουριστικό οδηγό, γίνεται μόνο στον αρχαιολογικό χώρο σε αυτήν την περιοχή δυτικά της πόλης των Αθηνών. Δηλαδή, ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα αξιοθέατο. Ο όρος αξιοθέατο, σύμφωνα με τον Άισνερ, αφορά έναν τόπο, ο οποίος μέσα από κάποιον λεκτικό ή εικονογραφικό σχολιασμό προσλαμβάνεται ως ένα ιδεολογικά σημειωμένο τοπίο. Αυτό ίσως δείχνει τη σημασία του χώρου αυτού για όλη την περιοχή.



Κοιτάζοντας μία αεροφωτογραφία, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τη γεωγραφική του θέση, καθώς η έκταση πρασίνου όπου υπάρχουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές καλύπτει ένα μεγάλο και κεντρικό κομμάτι γης εκεί.Ταυτόχρονα, φαίνεται πως η πλευρά ανατολικά του πάρκου, που πλησιάζει προς το κέντρο της Αθήνας, χαρακτηρίζεται από πυκνή δόμηση κατοικιών και πολυ-κατοικιών σε αντίθεση με την απέναντι πλευρά, όπου η δόμηση αφορά πλέο
ν μεγάλες εγκαταστάσεις και ανοιχτά οικόπεδα. Έτσι, η κεντρική θέση του πάρκου με τον αρχαιολογικό χώρο, το τοποθετεί ως το μέσο σύνδεσης ή διαχωρισμού αυτών των δύο πλευρών της περιοχής. Οι πληροφορίες που μπορεί να προσφέρει ένας περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος δεν μπορούν να δώσουν την ιδέα μιας ομογενοποιημένης περιοχής, ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα. Αυτό που λαμβάνει κανείς είναι ένα σύνολο από διαφορετικά τοπία· έναν τόπο χωρίς μία ενοποιητική δύναμη εικόνων. Δεν υπάρχει, τουλάχιστον σε ένα πρώτο βλέμμα, ένα ενιαίο σύνολο καταστάσεων, παρά ένα σύνολο τοπίων που κινούνται μέσα στον χρόνο.







Άλλα φέρουν μνήμες, όπως ο αρχαιολογικός χώρος, οι μεσοπολεμικές μονοκατοικίες ή οι εγκαταλειμμένες βιοτεχνίες, άλλα κινούνται σε έναν παροντικό χρόνο, όπως οι δραστηριότητες των κατοίκων στο πάρκο και στις πολυκατοικίες της αντιπαροχής,





ενώ άλλα φανερώνουν μία μεταβολή, μία απότομη αλλαγή των προηγούμενων καταστάσεων, όπως η εθνική οδός Αθηνών – Καβάλας, ένας δρόμος- σύνορο της περιοχής που έχει υποδεχτεί τις εγκαταστάσεις του νέου χρηματιστηρίου Αθηνών και άλλων που είναι σε αναμονή.



Δεν μπορεί κανείς να
προσδώσει εύκολα μία συγκεκριμένη ταυτότητα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Για να ερευνηθεί αυτή η ταυτότητα, χρειάζεται να γνωρίσει κάποιος ποιοι κινούνται στον τόπο αυτόν και πώς τον χρησιμοποιούν, πώς τον αντιλαμβάνονται. Τίποτε δεν μπορεί να φέρει ταυτότητα χωρίς ζωή, χωρίς τη μαρτυρία της παρουσίας, είτε αυτό είναι μία γωνιά σε έναν δρόμο είτε ολόκληρη πόλη. Ο χώρος προσδιορίζεται από την κίνησή μας σε αυτόν, από την αντίληψή μας – εφόσον τον έχουμε βιώσει. Ο Γκαστόν Μπασελάρ στο βιβλίο του η ποιητική του χώρου, επισημαίνει πως «ο χώρος, έτσι όπως τον συλλαμβάνει η φαντασία, δεν έχει πια σχέση με τον αδιάφορο χώρο του γεωμέτρη. Είναι ένας βιωμένος χώρος. Βιωμένος όχι μόνο στη θετικότητά του, αλλά και με όλες τις μεροληψίες της φαντασίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: